HilversumBeeld en Geluid is genomineerd voor de BankGiro Loterij Museumprijs 2013.

Pieter Broertjes, burgemeester van Hilversum, was vanmorgen de eerste die zijn stem uitbracht en zo Beeld en Geluid op weg hielp naar de winst van deze publieksprijs. De Museumprijs is een initiatief van het Prins Bernhard Cultuurfonds en de BankGiro Loterij, in samenwerking met de Nederlandse Museumvereniging en geldt als een prestigieuze publieksprijs in de Nederlandse museumwereld. De winnaar krijgt behalve eeuwige roem een bedrag van 100.000 euro.
“Beeld en Geluid is uniek in de wereld door de koppeling van het archief aan een zeer interactieve en succesvolle publieksattractie. De exposities zijn altijd zeer geliefd bij een breed publiek en de archieven zijn van onschatbare waarde voor onze kennis van de geschiedenis van beeld en geluid. Ik roep daarom iedereen op mijn voorbeeld te volgen, op hen te stemmen en ervoor te zorgen dat Beeld en Geluid de BankGiro Loterij Museumprijs 2013 in de wacht sleept”. Aldus Broertjes.

Volgens de jury is Beeld en Geluid een voortrekker en voorbeeldstellend door de manier waarop de medewerkers diverse publieksgroepen interactief betrekken bij de collectie. Onder andere door middel van crowd sourcing privémateriaal op te sporen, dat een verrijking vormt voor en zo nieuw materiaal toevoegt aan de tijdelijke tentoonstellingen, zoals die over André van Duin.

Dit jaar gaat de Museumprijs naar het museum dat er het best in slaagt een groep of gemeenschap aan zich te binden. De vakjury selecteerde uit de 43 aanmeldingen vier musea: het Joods Historisch Museum in Amsterdam, Museum Dr8888 in Drachten, Museum de Koloniehof in Frederiksoord en Beeld en Geluid. Stemmen kan op www.museumprijs.nl/beeldengeluid Stemmers op de Museumprijs 2013 maken kans op een iPad Mini of op een driedaagse citytrip naar Istanbul, aangeboden door Corendon Vliegvakanties.

Publieksprijs
De BankGiro Loterij Museumprijs bestaat sinds 1990 en is daarmee de eerste prijs voor musea in Nederland. Inmiddels rekent de Museumprijs zich met 40.000 stemmers tot een van de grootste culturele publieksprijzen in Nederland. Recente winnaars van de prijs zijn Natuurmuseum Fryslân in Leeuwarden (2012), Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam (2010), het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem (2009), het Hunebedcentrum in Borger (2008) en De Menkemaborg in Uithuizen (2007).

www.museumprijs.nl/beeldengeluid