Persbericht
Otterlo, 29 oktober 2013

BankGiro Loterij blijft Het Rijksmuseum, Mauritshuis, Van Gogh Museum en Kröller-Müller Museum steunen

De BankGiro Loterij, de cultuurloterij van Nederland, verlengt haar steun aan Het Rijksmuseum, Mauritshuis, Van Gogh Museum en Kröller-Müller Museum. De vier musea ontvangen ook de komende vijf jaar een bijdrage van de Loterij. Sinds 1998 hebben de vier musea samen 98,9 miljoen euro ontvangen van de BankGiro Loterij. In het laatste jaar van de overeenkomst, dit jaar dus, is de samenwerking geëvalueerd. De positieve aanbeveling voor voortzetting van de relatie is door de Raad van Commissarissen van de BankGiro Loterij overgenomen. In de periode 2014-2018 ontvangen de vier musea samen wederom jaarlijks een bijdrage voor aankopen en het toegankelijk maken van de collectie.

De vier musea over de toekenning: “Wij zijn een ijzersterk kwartet. We hebben samen de top aan beeldende kunst uit verleden en heden in huis. We hebben nationaal en internationaal een grote en betrouwbare reputatie. Nieuwe aankopen houden de collectie levend en dragen bij aan het bieden van telkens nieuwe perspectieven aan het publiek. Zonder de bijdrage van de BankGiro Loterij zijn musea niet tot nauwelijks in staat om aankopen van het gewenste niveau te doen. Wij zijn de BankGiro Loterij dan ook zeer dankbaar voor de verlenging van deze steun.“

Anneke de Vries namens de BankGiro Loterij: “De Loterij kijkt uit naar de voortzetting van de samenwerking met de vier Rijksmusea. Met de top aan beeldende kunst in huis zijn zij belangrijk voor de aantrekkingskracht van Nederland, met meer dan 3 miljoen bezoekers per jaar. Wij dragen graag bij aan de verdere uitbreiding van hun collecties waar het publiek elke dag weer van kan genieten.”

Over de BankGiro Loterij
De BankGiro Loterij is de cultuurloterij van Nederland. Ruim 600.000 Nederlanders spelen mee. Zij maken kans op prijzen en steunen alle vormen van cultuur in Nederland: van molens tot concerten en van festivals tot musea. De BankGiro Loterij kon dankzij haar deelnemers uit de inleg in 2012 ruim 64 miljoen euro schenken aan cultuur in Nederland. Een derde van dat bedrag gaat naar organisaties zoals het Prins Bernhard Cultuurfonds en Stichting DOEN, die op hun beurt podiumkunsten, beeldende kunst, festivals, cultuurprojecten en concerten ondersteunen. Twee derde gaat naar musea, molens en monumenten, zoals het Rijksmuseum, Hermitage Amsterdam, Vereniging de Hollandsche Molen, en het Fries Museum en Het Concertgebouw.