Belangrijke kunst: wie bepaalt?
Afscheidslezing door kunstcriticus Anna Tilroe over de machtsverschuivingen in de kunstwereld.
Wie bepaalt wat wij als belangrijke kunst te zien krijgen? Hoe gebeurt dat? En waarom? Deze vragen veronderstellen een elite. Een begrip dat moeilijk ligt in een hyperdemocratische maatschappij waarin de ene mening evenveel waard is als de andere, of dat lijkt te zijn.
In haar lezing gaat kunstcriticus Anna Tilroe dieper in op deze vragen aan de hand van een aantal oriëntatiereizen die zij gemaakt heeft naar belangrijke kunststeden als Londen, Parijs en Berlijn, en naar opkomende kunstcentra in Oost-Europa.
Vrijdag 15 november 2013, 18.00 – 21.00 uur (van 18.00 – 19.00 uur mogelijkheid om museum te bezoeken), Museum het Valkhof, Kelfkensbos 59 Nijmegen.
‘De kunstwereld is de grote wereld op microformaat’
Het is een oud, maar onverminderd actueel gezegde. De overheid geeft minder subsidie aan de kunst. Waardoor ook in de kunstwereld de markt een dominante positie heeft verworven. Speculanten, investeerders en een superrijke bovenklasse spelen een steeds grotere rol. We zien grote verschuivingen in de machtsverhoudingen ontstaan die de spanning tussen privé en publiek belang op scherp zetten.
Anna Tilroe is kunstcriticus en curator, gespecialiseerd in hedendaagse beeldende kunst en cultuur, en tot voor kort bijzonder hoogleraar Kunst en Cultuur aan de Faculteit der Letteren van de Radboud Universiteit Nijmegen.
Deelname
€ 9,50 | medewerkers en Vrienden van de RU Nijmegen € 7,- | studenten gratis
Deelname is inclusief museumbezoek vanaf 18.00 uur.
www.ru.nl/sp/kunst
Dit is een programma van het Soeterbeeck Programma en de Faculteit der Letteren van de Radboud Universiteit Nijmegen.