Persbericht
Berg en Dal, 2 augustus 2012
Weefkunst en live muziek in het Afrika Museum
 
Deze zomer komt Afrika tot leven in het Afrika Museum. Op zondag 12 augustus worden bezoekers getrakteerd op live muziek uit Burkina Faso. Een wever uit Ghana maakt in zijn werkplaats kleurrijke traditionele Kentedoeken en kinderen ontdekken in de workshop ‘Weef een Verhaal’ hoe stoffen boodschappen kunnen overbrengen.

Doundoun en ballafoon
Onder leiding van Salia Traore tourde Faso Foli al vele malen door heel Europa. Wegens groot succes doet de vierkoppige percussiegroep op zondag 12 augustus voor de tweede keer deze zomer het Afrika Museum aan. Deze getalenteerde artiesten laten bezoekers kennismaken met de muzikale Malinké traditie van west-Afrika. Het is moeilijk stil te blijven zitten bij de swingende klanken van djembé, ballafoon en doundoun! Zondag 12 augustus, aanvang: 13.00, 14.45 en 15.30 uur.

Demonstraties Kenteweven
In het kader van de Afrikaanse ambachtsweken is Paul Gbortsyo, wever uit Ghana, te gast in het museum. Hij verzorgt demonstraties en workshops Kente-weven. Kente-doeken zijn traditionele, kleurrijke doeken uit Ghana. De naam Kente is afgeleid van het woord ‘kenten’, hetgeen mand betekent. Net als manden worden Kente-doeken geweven met vele kleuren en patronen. Een Kente-doek bestaat uit smalle, aan elkaar genaaide stroken, met soms ingewikkelde ingeweven dessins.

Weef een Verhaal
Ieder kente-doek vertelt een eigen verhaal. Iedere combinatie van kleuren en patronen heeft een heel specifieke betekenis. In de workshop ‘Weef een Verhaal’ gaan kinderen met dit principe aan de slag. Na een bezoekje aan de werkplaats van Paul Gbortsyo, maken ze zelf met allerlei materialen een weefkunstwerk met een persoonlijke boodschap.

Paul Gbortsyo is tot en met 19 augustus elke woensdag t/m zondag aan het werk in het Buitenmuseum.

Kijk voor het volledige zomerprogramma op www.afrikamuseum.nl onder het kopje ‘activiteiten’.
Afrika Museum, Postweg 6, Berg en Dal (bij Nijmegen)
Openingstijden:
maandag t/m vrijdag: 10.00-17.00 uur
zaterdag, zon- en feestdagen: 11.00-17.00 uur