Persbericht                                                    
Berg en Dal, 22 april 2013
Meivakantie in het Afrika Museum
 
In de meivakantie, van 27 april t/m 12 mei, vinden in het Afrika Museum bij Nijmegen dagelijks vrolijke activiteiten plaats voor bezoekers van alle leeftijden. Zo maken kinderen in de workshop ‘Kunst om op te vreten’ zelf een eetbaar schilderij. Muziekdocent Ernest geeft bezoekers een introductie op Afrikaanse ritmes èn muziekinstrumenten. Verhalenverteller Sjoerd neemt z’n publiek mee naar de Afrikaanse dierenwereld. Kinderen maken met kokkin Daro zelf pindakaas en in de museumtour vertelt de rondleider bijzondere verhalen achter diverse museumobjecten.

Workshop ‘Kunst om op te vreten’
Wie wordt er niet gelukkig van chocola? Helaas schuilt er achter chocola vaak nog het trieste verhaal over slavernij. Want hoewel slavernij al in 1948 overal ter wereld werd verboden, worden veel cacaobonen nog steeds geplukt door mensen die daar niet of nauwelijks voor betaald worden. Na een korte inleiding over slavernij gaan kinderen op eetbaar papier schilderen met echte, slaafvrije chocola van Tony’s Chocolonely’s. Ze mogen hun schilderij mee naar huis nemen of opeten!

Voorstelling ‘Afrikaanse verhalen’
In de voorstelling Afrikaanse verhalen maakt het publiek kennis met de humor, wijsheid en expressie van Afrika. In veel verhalen spelen dieren de hoofdrol en elk verhaal eindigt met een herkenbare moraal.

Workshop ‘Afrikaanse muziek’
In de workshop ‘Afrikaanse muziek’ maken bezoekers kennis met de instrumenten en muziek van Afrika. Onder leiding van de Afrikaanse muziekdocent leren ze swingende ritmes spelen op onder meer de doundoun, djembé, balafoon en schudkalebas.

Workshop ‘Pindakaas maken’
Heel veel kinderen zijn gek op pindakaas. Het is lekker en ook nog eens gezond. Pinda’s komen uit warme landen, bijvoorbeeld landen in Zuid-Amerika en Afrika. De pinda’s worden gebruikt in allerlei gerechten of worden gegeten als tussendoortje. In het maken kinderen, samen met de Afrikaanse kokkin Daro, zelf pindakaas. Smeer deze thuis op een boterham of maak er een lekkere soep of saus van!

Rondleiding ‘Ontmoetingen’
De rondleider neemt de groep mee langs een aantal highlights uit de museumcollectie. Ook de tijdelijke tentoonstellingen ‘Faces of Africa’ en  ‘Josiah Onemu – Beelden van een bruggenbouwer’ worden meegenomen in deze museumtour.

Alle activiteiten vinden plaats tussen 11.30  en 16.30 uur. Niet elke activiteit vindt dagelijks plaats.
Kijk voor het volledige programmaoverzicht van op www.afrikamuseum.nl onder ‘Agenda’.
Afrika Museum, Postweg 6, Berg en Dal (bij Nijmegen)
Openingstijden:
maandag t/m vrijdag: 10.00-17.00 uur
zaterdag, zon- en feestdagen: 11.00-17.00 uur
op 30 april is het museum gesloten!