Persbericht                                                                                      
Berg en Dal, 15 april 2013

Museumcollege ‘Zingen in de nacht”

In de lezingenreeks ‘Blik op Afrika’ vindt in het Afrika Museum in Berg en Dal op zondag 21 april het vierde en tevens laatste museumcollege plaats. Antropoloog Wouter van Beek vertelt over de Dogon in Mali en in het bijzonder over begrafenisrituelen van de Dogon.

Weinig volken in West-Afrika zijn zo bekend als de Dogon. Hun dorpen zijn gebouwd op en aan de voet van een spectaculaire rotswand. De Dogon wonen al sinds de 14e eeuw in dit gebied en hebben een kleurrijke cultuur ontwikkeld die al vroeg internationaal de aandacht trok. Dit geldt met name voor hun gemaskerde dansen en ceremonies.

In dit college van antropoloog Wouter van Beek staat één lied van de Dogon centraal, namelijk een onderdeel van de eerste begrafenis. De tekst is afkomstig van een blinde zanger die eind 19e eeuw door het gebied trok, een soort Dogon Homerus. Het zingen van de tekst duurt 7 uur, een nacht lang. Voor de Dogon belichaamt dit lied de essentie van hun bestaan.

Prof. dr. Wouter van Beek is antropoloog met een ruime en langlopende onderzoekservaring in West-Afrika, met name in Mali en Cameroun. Sinds 1979 heeft hij antropologisch onderzoek verricht in het Dogon gebied.

De lezing begint om 14.00 uur, duurt een uur en is toegankelijk tegen betaling van de museumentree. Vooraf aanmelden is niet nodig.
Kijk voor een overzicht van alle museumactiviteiten op www.afrikamuseum.nl

Afrika Museum, Postweg 6, Berg en Dal (bij Nijmegen)
www.afrikamuseum.nl
Openingstijden:
maandag t/m vrijdag 10.00-17.00 uur
zaterdag, zon- en feestdagen 11.00-17.00 uur