Persbericht
Berg en Dal, 11 oktober 2013

Afrika Museum koopt uniek werk aan
 
Onlangs verwierf het Afrika Museum in Berg en Dal het topwerk ‘Offrande de Couleurs’ van de Malinese kunstenaar Abdoulaye Konaté (1953). Met deze aankoop voegt het museum wederom een werk van een gerenommeerde Afrikaanse kunstenaar toe aan de collectie hedendaagse kunst. Konaté heeft wereldwijd geëxposeerd, nam deel aan Documenta 12 (2007) en ontbreekt in geen van de recente naslagwerken over hedendaagse Afrikaanse kunst.

Offrande de Couleurs_Abdoulaye_Konaté
Poëtische wandinstallaties

Konaté’s werk refereert aan maatschappelijke, politieke en spirituele thema’s in een techniek en beeldtaal die volledig afwijkt van de gangbare geëngageerde kunst. Bij hem niet het pathos van de protestkunst, geen politiek-correcte verontwaardiging over misstanden, maar gesublimeerde, poëtische wandinstallaties van textiel. Het zijn monumentale doeken met een sterke visuele impact.

Offrandes de Couleurs

Het Afrika Museum kon het felbegeerde werk Offrandes de Couleurs aankopen. De vorm ervan is ontleend aan het traditionele Afrikaanse jagerstuniek. Het reliëfpatroon rondom de compositie verwijst naar de amuletten die jagers op hun tuniek dragen. De verticale rode, zwarte en witte banen staan voor: het (dieren)offer, kracht, vitaliteit (rood), de aarde en de mensenwereld (zwart) en de geestelijke dimensie (wit). Onderaan zien we colanoten die gebruikt worden als orakel. Een ritueel specialist stelt een vraag en werpt daarbij colanoten op de grond. De manier waarop deze vallen, geeft hem het antwoord. In deze enorme abstracte compositie komt een complexe Afrikaanse levensbeschouwing tot uitdrukking waarin de relatie tussen mensen- en geestenwereld centraal staat.

Een solotentoonstelling van Abdoulaye Konaté zal in eind november in het Afrika Museum van start gaan. In samenwerking met de galerie Primo Marella te Milaan wordt daarbij een monografie gepubliceerd.

Vereniging Rembrandt en SVCN/Mondriaanfonds

De aankoop van dit werk werd mede mogelijk gemaakt door de Vereniging Rembrandt (en haar BankGiro Loterij aankoopfonds) en door het SVCN/Mondriaanfonds (een samenwerkingsverband van de volkenkundige musea en het Mondriaanfonds).

Afrika Museum, Postweg 6, Berg en Dal (bij Nijmegen)
Openingstijden:
maandag t/m vrijdag: 10.00-17.00 uur
zaterdag, zon- en feestdagen: 11.00-17.00 uur
1 nov – 1 apr: maandag gesloten