Persbericht
Berg en Dal, 14 november 2013
Abdoulaye Konaté: De Wereld in Doeken
30 november 2013 t/m 2 maart 2014

Vanaf 30 november a.s. is in het Afrika Museum bij Nijmegen een bijzondere tentoonstelling te zien met wandkleden van de Malinese kunstenaar Abdoulaye Konaté. Konaté (1953) heeft wereldwijd geëxposeerd, nam in 2007 deel aan Documenta 12 in Kassel, Duitsland, en ontbreekt in geen van de recente naslagwerken over hedendaagse Afrikaanse kunst. Met textiel stelt hij monumentale ‘wandsculpturen’ samen. “De Wereld in doeken”, waarin een negental wandkleden wordt geëxposeerd, is de eerste solotentoonstelling van Konaté in Nederland.

Konaté studeerde zowel in Mali (Bamako, 1972 – 1976) als in Cuba (Havana, 1978 – 1985). Zijn ideeën voor een nieuw kunstwerk schetst hij in een klein notitieboekje. Deze verwerkt hij vervolgens in zijn studio met diverse medewerkers, soms wel twintig, uit tot metersbrede doeken. Omdat Konaté wilde werken met lokale materialen koos hij voor katoen. Mali is katoenproducent.
De thematiek van de doeken komt voort uit Malinese inspiratiebronnen – tekens en symbolen uit spirituele tradities en geheime genootschappen – of vormen een reflectie op een mondiale problematiek.

Met werken als Gris Gris Blanc (2008) en Offrandes de Couleurs (2007) refereert Konaté aan traditionele West-Afrikaanse jagerstunieken. De gris gris, de vele amuletten op de tunieken, zorgen ervoor dat het gevaar wordt afgewend. Ook verwerkt hij kwaad-afwerende spiegeltjes in deze werken. De compositie van beide doeken is symmetrisch en harmonieus, begrippen die ook belangrijk zijn in traditionele Afrikaanse kunst.
Het wandkleed Offrandes de Couleurs kocht het Afrika Museum onlangs aan met steun van Vereniging Rembrandt (en haar BankGiro Loterij aankoopfonds) en het SVCN/Mondriaanfonds (een samenwerkingsverband van de volkenkundige musea en het Mondriaanfonds).

Abdoulaye Konaté: De Wereld in Doeken is te zien in het Afrika Museum van 30 november 2013 t/m 2 maart 2014.
In samenwerking met galerie Primo Marella te Milaan wordt bij deze tentoonstelling een monografie gepubliceerd.
Afrika Museum, Postweg 6, Berg en Dal (bij Nijmegen)
Openingstijden:
dinsdag t/m vrijdag: 10.00-17.00 uur
zaterdag, zon- en feestdagen: 11.00-17.00 uur
eerste en tweede kerstdag geopend, nieuwjaarsdag gesloten