2015 Europees Jaar van het Industrieel en Technisch Erfgoed” in Nederland en Vlaanderen

logo2015WBOp zaterdag 15 November vindt in het Havenmuseum in Rotterdam de Vlaams-Nederlandse contactdag voor industriële archeologie plaats, een jaarlijks gebeuren en een traditie sedert 1981.

Maar er is meer
In 2009 werd door een aantal Europese verenigingen die zich inzetten voor behoud en ontsluiting van industrieel en technisch erfgoed de idee gelanceerd om “eens” een ‘ Europees Jaar van het Industrieel en Technisch Erfgoed’ op touw te zetten. Dit voostel werd nadien bijgetreden door meer dan 150 organisaties uit 18 Europese landen, en kreeg in maart vorig jaar steun via een resolutie goedgekeurd door de Parlementaire Vergadering van de Raad van Europa. In deze resolutie werden de 47 lidstaten van de Raad van Europa opgeroepen om de campagne voor het industrieel en technisch erfgoed daadwerkelijk te ondersteunen voor 2015.

Onmiddellijk gingen in alle landen initiatieven van start en staken verenigingen en vrijwilligers de handen uit de mouwen. Er worden daarnaast tegen volgend jaar ook een aantal grensoverschrijdende projecten op touw gezet en aangekondigd.
Recent beslisten de nationale coördinatoren van de European Heritage Days (Open Monumentendagen) om als rode draad voor 2015 het industrieel en technisch erfgoed naar voor te schuiven. Tot op vandaag hebben reeds 17 landen officieel aangekondigd dat het industrieel erfgoed het thema van de erfgoeddagen van 2015 zal zijn, een aantal andere landen neemt het thema op naast één of twee andere, lokale thema’s.

Het ‘Europees Jaar voor het Industrieel en Technisch Erfgoed’ is een uniek initiatief dat vanuit vrijwilligers en verenigingen ontstond, vanuit het werkveld ontstond en zich van onderuit, bottom-up ontwikkelt, in tegenstelling tot de meeste andere Europese campagnes die top-down tot stand kwamen. Het is aldus een voorbeeld van burgerinitiatief en van de kracht van de verenigingen. Het is ook een test die zal aantonen op welke wijze overheden en instellingen in de verschillende landen en regio’s de inzet van verenigingen en vrijwilligers aanmoedigen, ernstig nemen en ondersteunen.

Tijdens de Vlaams-Nederlandse Ontmoetingsdag voor Industriële Archeologie, op 15 November e.k. in Rotterdam,
zal ook de start gegeven worden voor “ 2015 Europees Jaar van het Industrieel en Technisch Erfgoed” in Nederland en Vlaanderen.
Dit zal gebeuren om 14u30 in het Havenmuseum.
Wij nodigen U uit om daarbij aanwezig te zijn, ook indien U de volledige contactdag niet kan bijwonen.
Maar we wijzen er ook op dat U zich nog steeds kan aanmelden voor de volledige bijeenkomst, vanaf ‘s morgens – alleen dient U zich dan vooraf te registreren en ook de kostprijs van de contactdag te betalen.

Klik hier voor het programma en info.