PERSBERICHT

Van welk dier is dit souvenir?
Douane doet metingen, publiek kijkt mee

Op dinsdag 20 november verrichten douanebeambten metingen aan dierlijk materiaal uit de Naturaliscollectie. Ze doen dit met mobiele röntgenapparatuur, die ze op Schiphol en in de haven gebruiken om de globale samenstelling van goederen en souvenirs snel te achterhalen. Het Naturalis Expertcentrum legt zoveel mogelijk verschillend dierlijk materiaal op tafel in LiveScience, zoals bot, ivoor, koralen, schildpad, schubben en veren. Museumbezoekers kunnen zien hoe de metingen worden verricht en vragen stellen. De metingen duren van 11.00 tot 16.00 uur. Toegang, met een entreekaartje voor Naturalis, is gratis.

Verboden souvenirs
De douane krijgt regelmatig goederen en souvenirs onder ogen die gemaakt zijn van dierlijke materialen zoals bot, ivoor of koraal. In veel gevallen is het verboden om dit soort producten in bezit te hebben of in Nederland in te voeren. Met het mobiele röntgenapparaat kan de douane de globale samenstelling van onbekend materiaal snel achterhalen bij de controle van de bagage van passagiers op Schiphol of in de haven van Rotterdam. Is een souvenir of lading verdacht, dan wordt het in beslag genomen. Als het Douane Laboratorium de samenstelling niet kan achterhalen, dan volgt morfologisch en/of DNA onderzoek door het Expertcentrum Naturalis.

Expertcentrum
Om de snelle screening van een onbekend souvenir op Schiphol te kunnen vergelijken met metingen aan bekend dierlijk materiaal, is een referentiebestand nodig. Hiervoor heeft het Douane Laboratorium contact opgenomen met het Expertcentrum Naturalis, dat zoveel mogelijk verschillende objecten uit de collectie ter beschikking stelt om te meten. Het doel is een grote database te creëren waarin de elementsamenstellingen van dierlijke producten zijn opgeslagen. Het Expertcentrum is de frontoffice voor vragen aan Naturalis van overheden en bedrijfsleven over biodiversiteit en soortherkenning. Het coördineert dit soort toegepaste onderzoeksopdrachten, van Appelslaksurvey tot lesdagen voor douane en politie.

LiveScience
In LiveScience ervaart het publiek het echte werk van de collectiemedewerkers en onderzoekers van Naturalis Biodiversity Center. Deze opdracht van de douane in samenwerking met het Expertcentrum Naturalis is daar een voorbeeld van. Naturalis is meer dan een museum en gooit haar deuren open in LiveScience. Meer informatie is te vinden op www.livescience.nl en www.naturalis.nl/nl/zakelijk/expertcentrum/.