Persbericht | Leiden, 2 december 2013

Expositie HET VERHAAL VAN DE TOTEMPAAL Rijksmuseum Volkenkunde 
wint internationale designprijs
Dit weekend werd bekend dat de tentoonstelling ‘Het verhaal van de totempaal’ (2012/2013) in Rijksmuseum Volkenkunde de prestigieuze SBID International design Excellence Awards 2013 heeft gewonnen in de categorie Contract Public Space. Het gaat om de designprijs van de Society of British and International Design. Bureau Kossmann.dejong, die ook de actuele tentoonstelling ‘VERLANGEN NAAR MEKKA’ op zijn naam heeft staan, tekende voor dit winnende ontwerp.
De tentoonstelling die met Kossmann.dejong is gerealiseerd, stond als enig Nederlandse inzending op de shortlist, die verder bestond uit inzendingen van vijf designstudio’s uit Groot-Brittannië, Duitsland, China en de Verenigde Staten. Een vakjury bepaalde 50% van de stemmen en de rest werd bepaald door publieksstemmen.
In de tentoonstelling ‘Het verhaal van de totempaal’ stonden de oorspronkelijke bewoners van de Noordwestkust van de Verenigde Staten en Canada centraal. Speciaal voor de tentoonstelling is een acht meter lange totempaal vervaardigd door een groep Indiaanse kunstenaars onder leiding van Kwakwaka’wakw kunstenaar Rande Cook. Naast deze bijzondere totempaal waren kunstwerken uit internationale collecties en bijzondere stukken uit de collectie van het museum te zien. Door middel van theatrale installaties, verhalen, interviews en reportages kreeg de bezoeker een indrukwekkend beeld van de rijke culturen van de Noordwestkust Indianen. De totempaal die inmiddels een vaste plek in de museumtuin heeft gekregen, is een prominent aandenken aan de succesvolle tentoonstelling die meer dan 70.000 bezoekers trok.

Er zal een publicatie verschijnen met de ontwerpen van de finalisten en winnaars.

Het stichtingsjaar 1837 maakt Rijksmuseum Volkenkunde in Leiden tot een van de oudste volkenkundige musea ter wereld. Het beheert anno 2013 meer dan 240.000 voorwerpen en 500.000 audiovisuele bronnen vanuit de hele wereld. Toonaangevend wetenschappelijk onderzoek, spraakmakende publieksprogramma’s en de vele internationale samenwerkingsprojecten maken Rijksmuseum Volkenkunde tot een van de belangrijkste Europese expertisecentra op gebied van mondiale culturen.

Rijksmuseum Volkenkunde, Steenstraat 1, Leiden, t 071 5168 800, www.volkenkunde.nl, info@volkenkunde.nl