Samenwerkingsproject: de digitalisering van het Archief Sybren Valkema

image003Een jaar geleden startte het RKD – Nederlands instituut voor kunstgeschiedenis een samenwerkingsproject met de Rakow Research Library, onderdeel van The Corning Museum of Glass (Corning, VS), met als doel het digitaliseren van het complete archief van Sybren Valkema dat bij het RKD is ondergebracht. Dankzij digitalisering vergroten het RKD en de Rakow Research Library de zichtbaarheid van dit unieke materiaal voor kunstenaars en onderzoekers wereldwijd.

Het Archief Sybren Valkema wordt op dit moment geïnventariseerd en geconserveerd als voorbereiding op de digitalisering. Aan het RKD is in oktober 2013 door Bureau Metamorfoze een subsidie toegekend waarmee 70% van de kosten worden gefinancierd. Het tweejarige digitaliseringsproject is inmiddels gestart. De Rakow Research Library verwerft met het project een digitale kopie van het Archief Sybren Valkema.

Na digitalisering zal de Stichting Vrij Glas de archiefstukken verder inhoudelijk ontsluiten door ze van metadata te voorzien.

Het ‘Valkema- project’ is voor het RKD het meest omvangrijke samenwerkingsverband op digitaal gebied. Voor de Rakow Research Library is het de eerste internationale samenwerking. Alle archiefstukken van Sybren Valkema zijn eind 2015 via de online database RKDarchives te raadplegen.

De Rakow Research Library is onderdeel van het Corning Museum of Glass in New York en ‘s werelds meest vooraanstaande bibliotheek op het gebied van glas en glastechniek toegewijd aan het behoud van en het verspreiden van de kennis over glas en glastechniek. De Rakow Research Library beheerd meer dan 400.000 boeken, catalogi, tekeningen en archiefstukken. The Corning Museum of Glass heeft ’s werelds belangrijkste collectie op het gebied van glas inclusief de mooiste voorbeelden van het maakproces over de afgelopen 3.500 jaar.

Het RKD is wereldwijd het belangrijkste wetenschappelijk onderzoeksinstituut op het gebied van Nederlandse kunst en kunstnijverheid. De collectie bestaat uit onder meer 7 miljoen reproducties, 450.000 boeken en 1500 meter kunsthistorische archieven.

Stichting Vrij Glas streeft ernaar om het debat over glas  te stimuleren en het creëren van een groter bewustzijn en waardering van glas als een beeldende kunstmedium.