Persbericht

Nieuw Rijksmuseum verlicht met Philips LED-verlichting
Nieuw licht op oude meesters
 
· Rijksmuseum en Philips presenteren ’s werelds meest geavanceerde LED-verlichtingsontwerp voor een museum
· Philips verlicht het gerenoveerde Rijksmuseum, inclusief alle kunstwerken

Amsterdam, 3 april 2013 – Koninklijke Philips Electronics (NYSE: PHG, AEX: PHIA) maakt vandaag bekend dat het gerenoveerde Rijksmuseum in Amsterdam en alle kunstwerken zijn verlicht met Philips LED-verlichting. Als een van de leidende partners in de renovatie heeft Philips nauw samengewerkt met het museum aan het verlichtingsontwerp, met een sterk accent op de beleving van de bezoekers en het behoud van de kunstwerken. Het gerenoveerde Rijksmuseum opent zijn deuren op 13 april 2013 met zijn collecties Nederlandse meesters, zoals Rembrandt en Vermeer, allen verlicht door Philips LED-verlichting.

Het verlichtingsontwerp creëert effecten en visuele contrasten die nauwgezet het natuurlijke daglicht nabootsen en daardoor de kunstwerken op de beste manier presenteren en de beleving van de bezoekers versterken. Met een oppervlakte van meer dan 9.500 vierkante meter en 7.500 verlichte kunstwerken is het de grootste museumruimte die ooit is verlicht met LED. Daarnaast verlicht Philips LED-verlichting de openbare ruimten van het museum, zoals de winkel, de atriums en het restaurant, evenals de buitenruimtes en de gevel van het gebouw.

Rogier van der Heide, Chief Design Officer en Vicepresident bij Philips Lighting, zegt: “We zijn er erg trots op dat we met het Rijksmuseum hebben mogen samenwerken aan deze innovatieve en monumentale renovatie. De LED-verlichting van het nieuwe Rijksmuseum is ontwikkeld, uitgevoerd en gedetailleerd door Philips. Voor het realiseren van het binnenverlichtingsplan werkten we nauw samen met de architecten van het museum en voor de plannen voor de buitenverlichting met de Rijksgebouwendienst”.

Beleving en behoud van de kunstwerken staan voorop
Verlichting beïnvloedt de manier waarop we in een museum naar kunst kijken en is essentieel voor een goede presentatie van elk detail van de kunstwerken. De verlichting van elk kunstwerk is individueel afgestemd en erop gericht om de unieke kenmerken ervan naar voren te halen en de best mogelijke beleving voor de bezoekers te creëren.

Tim Zeedijk, Hoofd Tentoonstellingen van het Rijksmuseum, voegt eraan toe: “De kunstbeleving van onze bezoekers en het behoud van onze kunstwerken staan centraal bij alle beslissingen die we nemen. We kozen voor LED-verlichting vanwege de zeer hoge lichtkwaliteit: de kleurweergave van deze generatie verlichting benadert bijna het daglicht, waarin de kunstwerken tot stand zijn gekomen. LED-verlichting geeft de contrasten en het reliëf in een kunstwerk bijzonder scherp weer. Dat is te merken aan hoe onze beelden nu worden belicht, maar ook schilderijen met een vet impasto, zoals het werk van Rembrandt bijvoorbeeld, worden in dit licht heel sprekend. Een groot voordeel van de nieuwe generatie verlichting is dat er nauwelijks warmteontwikkeling ontstaat en dat er geen schadelijke UV straling met de bundel wordt meegezonden. Daardoor is de kunst beter beschermd tegen verval. Verder hebben LED’s een lange levensduur en vereisen ze veel minder onderhoud dan de halogeenverlichting, die tot voor kort gangbaar was in musea. Bovendien is de eenvoud waarmee de verlichting door onze mensen bediend kan worden cruciaal. Philips levert een oplossing die ons in staat stelt afzonderlijke spots te dimmen met gebruik van een iPad. Onmisbaar in het dynamische Rijksmuseum”.

De LED-oplossing straalt een uniform licht uit dat veilig is voor de kunstwerken en wat voldoet aan de internationale criteria voor de conservering van kunst. Neutraal licht haalt kleuren met alle details naar voren, ongeacht of het groene/blauwe of rode/gele tinten zijn, en daardoor worden de kunstwerken gepresenteerd als het ware in ‘hoge-definitie’.

Meest geavanceerde verlichting in een museum voor schone kunsten
De nieuwe LED-verlichting verlicht kunstwerken die teruggaan tot de Middeleeuwen. Het ontwerp verlicht 7.500 kunstwerken die meerdere eeuwen omvatten. De verlichtings-oplossing van Philips bestaat uit bijna driekwart miljoen LED’s. Daartoe behoren 3.800 LED-spots, meer dan 1.8 kilometer LED-verlichting voor de plafonds en een geavanceerd LED-lichtbedieningssysteem dat door de museummedewerkers bediend kan worden via een draagbare applicatie.

Voor meer informatie en een infographic bij dit persbericht, kijkt u op: www.philips.nl/nieuwscentrum. High-res foto’s zijn hier vanaf 4 april 2013 om 9:00 uur beschikbaar.