Maand van de Geschiedenis gestart met Openingsfestival Huis Doorn

image008Op woensdag 1 oktober ging de Maand van de Geschiedenis 2014 met een knal van start op het prachtige landgoed Huis Doorn. Met een enorm pistool gaf directeur-generaal Media en Cultuur Marjan Hammersma het startschot aan de Maand van de Geschiedenis onder begeleiding van het levensechte paar Joey van War Horse en Jort Kelder. Vervolgens kregen bezoekers vast een voorproefje van wat er in oktober te gebeuren staat, met debatten, theater, televisie, film en quiz.

Geschiedenis is hot
Geschiedenis is hot en dat  blijkt maar weer, want ruim 500 geschiedenisliefhebbers verzamelden zich vandaag op Huis Doorn, voor het Openingsfestival van de Maand van de Geschiedenis, hét grootste historische evenement van Nederland. Dit jaar zet de Maand van de Geschiedenis het thema Vriend & Vijand in de schijnwerpers.

Bijzondere aandacht voor de Eerste Wereldoorlog
Tijdens het festival was er van alles te beleven rond Vriend & Vijand met bijzondere aandacht voor de herdenking van de Eerste Wereldoorlog. Zo leidde Jort Kelder de dag in en lichtte zijn fascinatie voor de Eerste Wereldoorlog toe. Tijdens de openingsceremonie werd het platform Eerste Wereldoorlog.nu gelanceerd. Het platform is het centrale informatiepunt voor Nederland in de komende herdenkingsjaren van de Eerste Wereldoorlog.

De Konrad Koselleck Big Band – met Ellen ten Damme en Vincent Bijlo – speelde muziek van het World War One Project en bezoekers gingen op de foto met het levensechte paard Joey van het theaterfenomeen War Horse. De VPRO presenteerde o.a. de nieuwe serie Speeches. Kunstenaars en oud-studenten van Stichting voor Vluchtelingstudenten UAF lieten zien wat Vriend & Vijand betekent als je gevlucht bent voor terreur en onderdrukking.

De Nederlandse archieven gaven het startschot aan de landelijke verkiezing voor het Stuk van het Jaar, met een persoonlijke inleiding door postergirl Suzanna Jansen. Michel Krielaars presenteerde het Maand van de Geschiedenisessay Het kleine koude front. Het essay is de hele maand oktober te koop in boekhandels door heel Nederland voor 2,95 euro.

Honderden activiteiten in heel Nederland
Voor wie het Openingsfestival heeft gemist, niet getreurd. Een maand lang wordt Nederland overspoeld met honderden activiteiten voor jong en oud rond de geschiedenis van Vriend & Vijand.  Verboden liefde, kinderen van foute ouders, vriendjespolitiek, brieven uit de Eerste Wereldoorlog, spotprenten, vluchtelingen, vriend en vijand in de muziek of water als vriend of vijand – het is een kleine greep uit de talloze onderwerpen waarmee de deelnemende instellingen het thema in de schijnwerpers zetten. Het complete programma is te vinden op: www.maandvandegeschiedenis.nl/agenda.

Maand van de Geschiedenis
Het Nederlands Openluchtmuseum organiseert de Maand van de Geschiedenis. Het Rijksmuseum organiseert de Nacht van de Geschiedenis op 18 oktober in het Rijksmuseum. De Maand en Nacht van de Geschiedenis worden mede mogelijk gemaakt door het vfonds, partner en hoofdinvesteerder van beide evenementen.

Partners Maand van de Geschiedenis
Het Nederlands Openluchtmuseum werkt met veel partners samen om de Maand tot een succes te maken. Dit zijn de Nederlandse Museumvereniging, Overleg Provinciale Erfgoedinstellingen Nederland, Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek, Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed, Vereniging van vrijwilligers in de archeologie,  Branchevereniging Archiefinstellingen Nederland, Stuk van het Jaar, Huis Doorn, Stichting 100 jaar Nederland en de Eerste Wereldoorlog, Stichting Studiecentrum  Eerste Wereldoorlog, Eerste Wereldoorlog Nu, Stichting Theateralliantie/ War Horse, NS Spoordeelwinkel, Weekend van de Wetenschap, het Verhaal van Groningen, Vlaams-Nederlands Huis deBuren en Regiomarketing Gelderland, Oneindig Noord-Holland, Stichting Musea en Herinneringscentra 40-45,  Mediapartners zijn Historisch Nieuwsblad, VPRO-gids, NTR / Andere Tijden, OVT, Historiek.net, Metro, Wegener Media Groep, NostalgieNet, brava en Stichting Regionale Omroep Overleg en Samenwerking.

EersteWereldoorlog.nu
Tegelijkertijd met de start van de Maand van de Geschiedenis, lanceerde Directeur-generaal Cultuur en Media Marjan Hammersma EersteWereldoorlog.nu, het platform voor de honderdjarige herdenking van de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) in Nederland. Het platform is tot stand gekomen met subsidie van het Ministerie van OCW en het Ministerie van Buitenlandse Zaken, en is een samenwerking tussen Museum Huis Doorn, NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies en Nederlands Openluchtmuseum.