Persbericht: Amersfoortse musea lanceren mobiele applicatie ‘Museumlint’

Vanaf 8 september, tijdens Open Monumentendag, kunnen bezitters van een smartphone de Museumlint-app downloaden. De Museumlint-app is een applicatie voor de wandelaar van het Amersfoortse Museumlint. De app verrast op speelse wijze met interessante weetjes over de historische hoogtepunten die er op deze wandeling te vinden zijn. Ook zijn er op de route digitale ‘puzzelstukjes’ verstopt. Deze puzzelstukjes zijn items uit de collectie van de Amersfoortse musea. Zij leggen een verbinding tussen dat wat je als wandelaar buiten ziet en wat er in de musea te vinden is. Wie alle negen puzzelstukjes heeft gevonden, krijgt bij bezoek aan één van de drie musea, een leuk aandenken.

Met het Museumlint spant de stichting Amersfoort in C zich in om de musea Mondriaanhuis, Flehite en kunsthal KAdE nog meer met elkaar en meer met de stad en haar inwoners te verbinden. Alle Museumlintactiviteiten zijn er op gericht om de drie musea als attractief totaalaanbod te promoten, bestaande uit een historische binnenstadwandeling, hoogstaande horeca en  gevarieerd museaal aanbod. De gedachte is dat dit totaalaanbod nog aantrekkelijker is voor dagjesmensen dan het aanbod van één museum.

De Museumlint-app kwam tot stand met steun van project AmersfoortBreed van de gemeente Amersfoort. Uitgangspunt van AmersfoortBreed is maatschappelijke instellingen te activeren, te ondersteunen en te stimuleren om structureel te werken aan breedband diensteninnovatie. De Museumlint-app is gebouwd door Peperzaken. Peperzaken is een topspeler in de Nederlandse markt op het gebied van app-ontwikkeling.

Het realiseren van de mobiele applicatie is één van de activiteiten die Amersfoort in C, de koepelorganisatie van de Amersfoortse musea, de komende periode uitvoert onder de noemer Museumlint. Het Museumlint is de culturele as die loopt van de Kortegracht (Mondriaanhuis) tot aan het Eemplein (nieuwe locatie kunsthal KadE).

Geofencing Framework
Peperzaken ontwikkelde de app op basis van een eigen ontwikkeld geofencing framework waarmee virtuele items verstopt kunnen worden in de werkelijke wereld, zo ontstaan interactieve looproutes en/of speurtochten. Geofencing maakt het mogelijk om voor een object een of meerdere gebieden in te stellen. Zodra, in dit geval de smartphone met puzzelstukjes, een bepaald gebied verlaat of binnenkomt, wordt automatisch een push notification verzonden. Geofencing wordt veel toegepast bij beveiliging en verhuur van objecten die alleen in een bepaald gebied mogen worden gebruikt. Verlaat het materieelstuk dat gebied, dan wordt een alertmelding afgegeven. Peperzaken zet deze methode in om op speelse wijze de verborgen puzzelstukjes te vinden. Omdat de standaard geofencing module een te grote afwijking heeft voor deze app, heeft Peperzaken eigen software ontwikkeld, in te zetten voor verschillende doeleinden.