ARRetrotourLeiden

Infofilm ontwerpt onderdelen van of complete exhibits en tentoonstellingen. In het souterrain van het sterrewachtgebouw in Leiden is recent het bezoekerscentrum ‘Sterrewacht’ ingericht door Infofilm/Museummedia.

Het biedt een boeiende kijk in verleden, heden en toekomst van de wereldberoemde sterrenkunde-afdeling van de Leidse universiteit. Het bezoekerscentrum is toegankelijk via de Hortus Botanicus.

De Leidse astronomen bieden in het bezoekerscentrum een blik op de wondere wereld van de sterrenkunde. In Leiden begon dit spannende avontuur met Frederik Kaiser die opdracht gaf de Sterrewacht te bouwen naar het voorbeeld van de Sterrenwacht in Sint-Petersburg. Beroemde astronomen traden in het spoor van Kaiser: De Sitter, Hertzsprung, Oort, Blaauw, Van de Hulst… Vandaag de dag zijn Leidse astronomen betrokken bij vele baanbrekende projecten van Astron, ESO, NASA, etc.

Het bezoekerscentrum Sterrewacht leiden is prachtig vorm gegeven door de Belgisch-Nederlandse ontwerper-filmmaker Roger Busschots van het digitale media bureau Infofilm/Museummedia. De schitterende restauratie van het gebouw was in handen van Gerard Smit van bureau Veldman/Smit/Rietveld.

Informatie over de Universiteit Leiden is te vinden op: http://www.leidenuniv.nl/
over de afdeling Sterrenkunde vind u hier info: http://www.strw.leidenuniv.nl/

Voor meer informatie mail roger@infofilm.nl of bel 06 42 32 7770.

Informatie over het gebouw: (bron)

In 1858 ontwierp Henri F.G.N. Camp, na een jarenlange lobby van de hoogleraar astronomie Frederik Kaiser, de huidige Sterrewacht. Al ruim tweehonderd jaar eerder, in 1632, was er een observatorium op het dak van het Academiegebouw aan het Rapenburg gebouwd. Dit was de eerste universitaire sterrenwacht ter wereld. Kaiser vroeg de architect zich bij zijn ontwerp te laten inspireren door de beroemde sterrenwacht van St. Petersburg (1839). Camp maakte er een vergelijkbaar en representatief gebouw van in neoclassicistische bouwstijl. Het gebouw is in de loop van de tijd verschillende keren uitgebreid. De opzet bleef daarbij altijd hetzelfde: een centraal deel, geflankeerd door vleugels. In het westelijk deel bevond zich de woning van Kaiser, die direct toegang had tot de werkruimtes in het centrale deel. Op het dak kwamen twee observatiekoepels.
De Leidse Sterrewacht staat op het zogenaamde Blauwe Bolwerk. In 1578 was dit bolwerk aangelegd als onderdeel van de stedelijke verdediging. Later werd het ook als begraafplaats gebruikt. In 1816 werd dit verdedigingswerk geslecht en weer enkele jaren later voegde men het terrein bij de Hortus botanicus. Bijna veertig jaar later moesten de botanici het gebied echter weer af- staan om plaats te maken voor de plannen van Frederik Kaiser. Vele vooraanstaande geleerden deden onderzoek in de Sterrewacht, waaronder Hendrik Lorentz, Paul Ehrenfest en Hendrik Jan Oort. Ook Albert Einstein bezocht de Sterrewacht regelmatig. Los van het hoofdgebouw bevinden zich nog twee koepelgebouwtjes. Aan het eind van de Sterrenwachtlaan staat de achthoekige heliometertoren (1877). Deze is gebouwd naar een ontwerp van P.J.H. Cuypers, die ook het Centraal Station Amsterdam en het Rijksmuseum ontwierp. Halverwege de Sterrenwachtlaan staat een koepel uit het einde van de 19e eeuw, destijds bestemd voor de fotografie van hemellichamen. Na een grondige renovatie is de Leidse Sterrewacht sinds 2011 weer in gebruik bij de Universiteit en de Werkgroep Leidse Sterrewacht. Het bezoekerscentrum, in de kelders van het gebouw, is vanuit de Hortus toegankelijk voor publiek. En ruim 150 jaar na de ‘annexatie’ door Kaiser maakt de omliggende tuin weer onderdeel uit van de Hortus.